Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Restaurarea bisericii fortificate din Cârţa

Autori:
Miklós Köllő, Zsolt Tövissi
Beneficiar:
Parohia rom.-cat, Cârţa
Localizare:
România, jud. Harghita, Cârţa vezi harta
Înainte de începerea proiectării, a fost realizat releveul exact al ansamblului, s-au efectuat săpăturile arheologice, s-a realizat cercetarea în arhive, studiul istoric, studiul dendrocronologic şi cercetarea de parament.
Odată cu începerea lucrărilor de execuţie, au fost extinse cercetările şi pe suprafeţele şi în locurile care nu au fost accesibile în momentul proiectării, astfel conceptul iniţial a fost nuanţat şi îmbogăţit pe parcurs. Pe de altă parte, zidul de incintă foarte caracteristic necesita o consolidare fără a distruge aspectul cunoscut şi reprezentat de secole.
Lucrările de restaurare au fost urmărite îndeaproape de către proiectanţi, în ideea de a salva cât mai multe informaţii şi a reduce la minim impactul intervenţiilor noi.
Pe parcursul intervenţiilor era important ca rezultatul final să permită o citire a diferitelor straturi şi să reprezinte şi o readucere în memorie a unei stări iniţiale, însă în acelaşi timp să îşi păstreze coerenţa. Rezultatul final ne arată straturile medievale, respectiv completarea barocă a turnului. Astfel, au putut fi stabilite reperele istorice.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).